Skoro sezon szparagowy się rozpoczyna, to ja również podam przepis z tym warzywem.

Składniki:

  • 1 kg szparagów
  • 2 piersi z kurczaka lub polędwica wieprzowa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chili
  • 250 ml creme fraiche
  • łyżka świeżego koperku
  • sól, pieprz

Umyć i obrać szparagi. Z obranych skórek ugotować wywar zalewając je około 250 ml wody. W ten sposób nie stracimy smaku z częsci szparagów. Mięso podsmażyć z cebulką, chili i czosnkiem na patelni. Wlać wywar i dołożyć szparagi. Dusić pod przykryciem aż szparagi zrobią się miękkie. Następnie dodać creme fraiche oraz koperek i doprawić do smaku.

Możemy użyć dowolnego makaronu w zależności od posiadanego w domu.

Smacznego!

źródło zdjęcia: http://www.acefitness.org/healthyrecipes/641/creamy-asparagus-pasta